Fundatia Politehnica Timisoara

Lumi la intersecții

20.07.2024_ Cinty Ionescu & Smaranda Vultur & Gabriela Murgu

În perioada iulie – noiembrie 2024 se desfășoară la Timișoara proiectul „Lumi la intersecții”, organizat de Asociația Narative, coordonat de artista multimedia Cinty Ionescu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul își propune valorificarea arhivei de istorie orală găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara – partenerul principal al proiectului- și pornește de la o selecție de interviuri cu 50 de persoane din zona Banatului pe tema „povestea vieții”, realizate începând cu anii 1990 și până în zilele noastre, coordonate de Smaranda Vultur, scriitoare și cercetătoare în domeniul istoriei orale, a antropologiei culturale şi a memoriei.

Activitățile proiectului includ cercetare și discuții pe marginea temelor reieșite din studierea arhivei, lansarea unui site dedicat și a unui film documentar și realizarea unor lucrări de artă digitală. De asemenea, sunt prevăzute și o serie de întâlniri cu urmași ai persoanelor intervievate în perioada 1990- 2022 – unele acum dispărute, ateliere pentru studenții timișoreni care abordează atât teoretic, cât și practic elemente de utilizare a patrimoniului, cursuri de educație interculturală și alte evenimente adresate publicului larg.

La 15 septembrie s-a încheiat prima etapă a proiectului, în care o echipă interdisciplinară din domeniul filologiei, antropologiei memoriei, politicilor memoriei și biblioteconomiei a realizat o cercetare calitativă a materialelor de arhivă, care includ interviuri, imagini și documente ale intervievaților, rezultatele urmând să fie publicate pe un website dedicat, creat în cadrul proiectului și lansat în luna octombrie.

19.07.2024 Smaranda Vultur & Cinty Ionescu 17.07.2024 @ Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran Roxana Rogobete & Ioana Duță intalnire teme-5 22.07.2024_Florina Jinga & Lia Vighi & Smaranda Vultur & Cinty Ionescu