Gala Fundației ”Politehnica” – începutul unei tradiții minunate
Excelenţa este calitatea definitorie pentru Timişoara, valoarea umană este cea care inspiră viaţa ”Politehnicii” timişorene, sărbătoarea este cea care poate reuni, în cel mai frumos mod, oraşul, universitatea, oamenii care dau substanţă proverbialei mândrii a locului, care în face pe trăitorii acestor meleaguri să spună, ori de câte ori au ocazia: ”Tot Banatu-i fruntea!” Sărbătoarea Fundaţiei ”Politehnica” pentru acest început de an se numeşte ”Gala Fundaţiei Politehnica”, iar oamenii care i-au dat strălucire sunt performerii din domeniile cercetare/inovare, învăţământ superior, sport şi cultură pe careConsiliul de Conducere al Fundaţiei i-a desemnat drept laureaţi ai premiilor pentru 2010.
În prezenţa membrilor Fundaţiei, a reprezentanţilor comunităţii academice tehnice timişorene şi a altor invitaţi de seamă, dl. prof. univ. dr. ing. Nicolae Robu, rectorul Universităţii ”Politehnica” şi dl. prof. univ. dr. Ing. Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Fundaţiei ”Politehnica” au înmâna vineri, 28 ianuarie 2011, premiile în aplauze entuziaste şi bine-meritate celor 12 laureaţi:
În prezenţa membrilor Fundaţiei, a reprezentanţilor comunităţii academice tehnice timişorene şi a altor invitaţi de seamă, dl. prof. univ. dr. ing. Nicolae Robu, rectorul Universităţii ”Politehnica” şi dl. prof. univ. dr. Ing. Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Fundaţiei ”Politehnica” au înmâna vineri, 28 ianuarie 2011, premiile în aplauze entuziaste şi bine-meritate celor 12 laureaţi:
- Pentru ” pentru pasiunea ştiinţifică şi explorarea frontierelor cunoaşterii” trofeul a revenit grupului de studenţi Valentin Stângaciu, Alexandru Topârceanu şi Daniei Volcinschi, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UPT. Echipa nominalizată s-a clasat pe locurile 4-6 la concursul internaţional organizat de compania Microsoft în perioada 3-8 iulie 2010 la Varsovia, Polonia, la care au participat 1000 de studenţi din 100 de ţări, selectaţi din peste 325.000 participanţi acceptaţi în concurs.
- Pentru ” pentru îndrăzneala de a propune un nou stil în arhitectura europeană a secolului XXI ” trofeul a revenit studentelor Iasmina Nicolau, Andreea Sas şi Iuluia Bistrean de la Facultatea de Arhitectură a UPT. Echipa a obţinut locul 1 la concursul”Reguli de extindere a unei localitati rurale cu potential turistic” organizat de ILETE (Initiative for Low-Energy Training in Europe) si ADETIM în 2010 si au prezentat proiectul realizat in cadrul Congresului European pe tema eficienţei energetice in construcţii la Strasbourg in acelaşi an.
- ”O tânără speranţă a sportului, în semn de recunoaştere a potenţialului de a promova renumele Banatului prin olimpism”, eleva Sonia Olariu, multiplă campioană la badminton, a primit recunoaşterea pentru realizările deosebite din competiţiile sportive.
- Elevul Sorin Ţârc, de la Liceul Grigore Moisil, olimpic în domeniul ştiinţei, a primit prenmiul ”pentru rigoare, disciplină şi energie orientate către explorarea unui limbaj cu adevărat universal al lumii: cel matematic”.
- Masterandul UPT Corneliu Birtok-Băneasă a adăugat, la premiile deja obţinute în palmares, şi recunoaşterea Fundaţiei ”Politehnica” ”pentru tenacitate, imaginaţie, pasiune stiinţificăvalorizate prin importante inovaţii şi invenţii”.
- Pentru ” pentru modelul armonios de viaţă pe care îl oferă, în care profesia, sportul, cercetarea se îmbină în echilibru, la nivel de excepţionalitate” premiul pe 2010 i-a revenit prof. Univ. Dr. ing. Radu Băncilă.
- Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii ”Banatul” şi preşedintele Fundaţiei Academice Culturale Timişoara a primit premiul pe 2010 în semn de recunoaştere a meritelor sale în ”promovarea prin cultură a valorilor Timişoarei şi ale Banatului”.
- Marele premiu al serii, Premiul de excelenţă 2010, i-a revenit domnului academician Dan Dubină, ”pentru extraordinara contribuţie la dezvoltarea vieţii academice şi a valorizării cercetării tehnice pe plan bănăţean, naţional şi internaţional”.
Premierile, intercalate cu momente muzicale susţinute de chitaristul Horea Craşovan şi de formaţia studenţească ”Officially Grashoppers” au făcut din Galele Fundaţiei Politehnica un real reper al vieţii publice bănăţene, tradiţia lansată în acest al doilea an de activitate a Fundaţiei noastre. Excepţionalitatea premiaţilor din acest an, vizibilitatea lor internaţională sunt argumente puternice care pledează pentru a afirma fără modestie că Timişoara începutului de secol XXI perpetuează consecvent tradiţia acestui oraş deschis de forţare a frontierelor noului, inovaţiei, performanţei în cele mai diverse domenii, în pofida vânturilor-valurilor ce lovesc dimensiunea socio-economică a existenţei României contemporane.