Fundatia Politehnica Timisoara

Activitati curente

now browsing by category

 

Lansare dublă de carte, Ioan Hațegan și Alexandru Kosa

Afis_Hategan_Cosa

Fundația Politehnica are plăcerea de a vă invita la o dublă lansare de carte:
– ”Cronologia Banatului” (2 vol.), autori: Ioan Hategan și Alexandru Kosa. Cartea include rezumatele actelor emise de cancelaria militară habsburgică a Banatului între anii 1716 și 1753. Dar, în realitate este o cronică a procesului de modernizare a Banatului, văzută prin ochii administrației militare. pentru că actele originale au fost pierdute în timpul primului război mondial. Doar datorită lui Baroti Lajos avem rezumatele lor publicate în limba germană, în revista Muzeului timișorean în 10 volume, între anii 1893-1907.
– ”Hoteluri, restaurante și cafenele în Timișoara secolului al XVII-lea”, autor Ioan Hategan, care aduce la cunoștința publicului timișorean, atmosfera secolului XVIII din locurile unde localurile de recreere.
Evenimentul va avea loc miercuri, 3 octombrie 2018, ora 14.00, în Sala Mare a Senatului, Universitatea Politehnica Timisoara , Piața Victoriei, nr.2.
Vă așteptăm cu drag!

Lansarea cărții ”Politică și administrație în Banatul medieval”, Zoltan Iusztin

Afis_Banat_Iusztin

Fundația Politehnica a avut plăcerea de a lansa cartea ””Politică și administrație în Banatul medieval”, autor Zoltan Iusztin.  Volumul, care are o prefață semnată de academicianul Ioan-Aurel Pop (conducătorul de doctorat al autorului), aduce o serie de elemente inedite dintr-o perioadă mai puțin cunoscută a istoriei Banatului, începând cu o trecere în evidență a cuvântului „Banat”, a originilor și a folosirii sale, o analiză detaliată a comitatului Timiș, a districtelor române bănățene și terminând cu Banatul de Severin. Volumul e foarte bine documentat și conține o serie de anexe și hărți ale perioadei respective.

Read the rest of this page »

Lansarea cărții ”Viață și fotbal”, autor Miroslav Giuchici

41976546_2365688716991832_8351962578821316608_o

Fundația Politehnica a avut plăcerea organizării unui eveniment deosebit – lansarea primului volum din seria ”VIAȚĂ și FOTBAL. Anii 1970-1977. Driblând prin vremuri, terenuri și viață”, autor Miroslav Giuchici. Evenimentul a avut loc joi – 20.09.2018, la ora 17.00, la Casa Oamenilor de Știință (CP2), Bd. Mihai Eminescu nr.11.

Read the rest of this page »

Aniversarea împlinirii a 60 de ani de la primul trofeu ”Cupa României”

FB_IMG_1532897743852

Vineri, 27 iulie 2018, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, a fost aniversat celebrul fotbalist Iosif Leretter, cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani. Cu acest prilej, s-a sărbătorit și împlinirea a 60 de ani de la prima câștigare a trofeului ”Cupa României” de către echipa de fotbal ”Politehnica Timișoara”. La eveniment au participat mai mulți sportivi timișoreni de renume și cadre didactice care, de-a lungul vremii, au fost implicate în conducerea și sprijinirea activității sportive în Politehnica.

Read the rest of this page »

Rezultatele Cupei Europei la Floretă, feminin, 2018, și de la Campionatul Național de Floretă, masculin, seniori, 2018.

03

Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara organizat împreună cu Fundația Politehnica a obținut rezultate excepționale la Cupa Europei la Floretă, feminin, editia 2018, București și de la Campionatul Național de Floretă, masculin, Seniori, București 2018.

Pe podium, la Cupa Europei la floretă feminin, au urcat urmatoarele echipe:
Locul I- Centro Sportivo Aeronautica Militare (Italia)
Locul II- CSA Steaua Bucureşti 
Locul III- CSU Poli Timișoara, formată din: Ana Boldor, Teodora Sîrbu, Alexandra Lazin și Emilia Corbu.

Read the rest of this page »

”Arc peste timp: Mai există modele de viață în orașul cu cea mai mare viteză a Internetului?”

Afis_Nichici_60 abs_2

Promoția ELECTRO`58  are plăcerea de a vă invita la discuția liberă ”Arc peste timp: Mai există modele de viață în orașul cu cea mai mare viteză a Internetului?”, moderată de Marius Popa.

Evenimentul va avea loc, sâmbăta, 26 mai 2018, de la ora 10:00, în Sala Mare a Senatului, Universitatea Politehnica Timişoara.

Participarea dumneavoastră ne va onora!

Napoleon al III-lea si Marea Unire

Conferinta_11mai_Flyer (1)-page-001

Fundația Politehnica a avut plăcerea de a organiza o conferința legata de construcția României ca stat unitar, începând cu prima unire a principatelor din 1859. Aceasta fiind urmată, după 60 de ani, de alipirea Banatului și Timișoarei de România – în 1919. În acest an centenar al Marii Uniri, nu trebuie să uităm că Banatul, a venit sa întregeasca România, pe 3 august 1919 – când este proclamată și Ziua Timișoarei. Prezența misiunii militare franceze, conduse de Generalul Berthelot, a fost decisivă în realizarea acestei uniri începută încă din 1859.
Evenimentul a avut loc vineri, în 11 mai 2018, la ora 11.00, în Sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara.

Prezența dumneavoastră ne va onora.

Read the rest of this page »

A XIX-a Sesiune de Comunicări Științifice a Cercurilor Studențești

55 decernarea premiilor

În perioada 26-28 aprilie 2018, în cadrul Universității Politehnica Timișoara a avut loc a XIX-a Sesiune de Comunicări Științifice a Cercurilor Studențești, dedicat maghiarilor de pretutindeni. Evenimentul a fost realizat de Organizația Studenților Maghiari din Timișoara, împreună cu Organizația Studenților Sapientia EMTE de la Târgu Mureș, co-organizatori fiind Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) prin Fundația Universitatea Politehnica Timișoara, respectiv Universitatea Sapientia (US).
2018. április 26-28 között Temesvári Műszaki Egyetemen került megrendezésre az immár XIX. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK). Az esemény szervezői a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK), a társszervezők pedig a Temesvári Műszaki Egyetem (TME) a Politehnica Temesvár Alapítványon keresztül, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

Read the rest of this page »

”O carieră globală din pasiune. De la DACIA LĂSTUN … la BUICK LA CROSSE”, susținută de domnul Dan Boboescu

Afis_Boboescu

Fundația Politehnica a avut plăcerea organizării conferinței ”O carieră globală din pasiune. De la DACIA LĂSTUN … la BUICK LA CROSSE”, susținută de domnul Dan Boboescu – expertul de renume mondial în domeniul automotive.

Universitatea Politehnica din Timişoara se poate lăuda cu numeroşi absolvenţi care s-au consacrat pe plan internaţional. Unul dintre ei este Dan Boboescu, care a absolvit Facultatea de Mecanică în 1982 şi a ajuns un specialist şi cercetare-dezvoltare din domeniul automotive. Tatăl lui a fost profesor şi decan al Facultăţii de Mecanică între 1965-1966, astfel că pasiunea pentru motoare a venit cumva firesc. 

Read the rest of this page »

Recunoaştere pentru un membru al Fundaţiei Politehnica

Diploma excelenta-inmanare

Marţi, 19 decembrie 2017, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, dl. Călin Dobra a înmânat „Diploma de excelenţă” a judeţului doamnei conf. univ. dr. Mariana Cernicova-Bucă, membru al Fundaţiei Politehnica Timișoara încă din primii ani de activitate. Distincția a fost instituită în 2014 și are menirea să evidențieze personalități publice care au contribuții deosebite la dezvoltarea județului Timiș și la promovarea imaginii sale. În motivația acordării diplomei se menționează faptul că doamna Mariana Cernicova-Bucă a dedicat 9 volume diferitelor aspecte ale vieții din județul Timiș și din Timișoara și că „acțiunile sale în domeniul academic și universitar, ca urmare a vastei și laborioasei activități de cercetare desfășurate, dedicându-și activitatea în scopul promovării naționale și internaționale a culturii și istoriei recente a județului Timiș au avut un rol important în promovarea intereselor și imaginii județului Timiș și în lume”. Această motivaţie rezonează cu misiunea Fundaţiei Politehnica, de a contribui la promovarea imaginii Universităţii, a Timişoarei şi a Banatului.