”Legendele Timișoarei”, scrisă de Ioan Hategan

IMG_5631
”Legendele Timișoarei”, scrisă de Ioan Hategan este o colecție de volume, care se referă la istoria Timișoarei din cele mai vechi timpuri. Primul volum se referă la perioada de până la 1552, inluzând una dintre cele mai palpitante legende nedescoperite de publicul larg, care se referă la jurământul unui rege ungar, făcut în castelul timișorean, care a avut urmări tragice pentru suveran după ce a fost încălcat. Este vorba despre jurământul unui rege, făcut în Castelul Huniazilor, în noiembrie 1456. Regele Ungariei, Ladislau al V-lea, numit Postumul, dușman al familiei Huniade, vine la Timișoara după ce Iancu a fost înmormântat.

Au loc petreceri fastuoase, turniruri și ospețe, iar regele jură în capela castelului că va fi prieten al văduvei, Elisabeta, iar în cazul în care-și va încălca făgăduința să fie pedepsit de Dumnezeu. După două luni de ospețe, el pleacă la Buda, împreună cu cei doi fii Huniazi, Ladislau și Matia. Ladislau va fi provocat la un duel de unchiul regelui, Ulrich von Cilli, care va muri în duel. Pentru că regele Ladislau fusese crescut de unchiul Ulrich, după duelul în care von Cilli și-a pierdut viața suveranul va cere decapitarea lui Ladislau, fiul văduvei, iar pe Matia Corvin îi va trimite prizonier la Praga. Exact la un an de zile de la acel jurământ încălcat regele moare, iar unii ziceau că cineva ar fi strecurat niște otravă. Rege al Ungariei va ajunge Matia Corvin.
Volumul II descrie Timișoara otomană și Timișoara habsburgică, cu legendele ei. Este prezentată cetatea otomană Timişoara, garnizoanele şi cartierele, hanurile şi moscheile, casele şi baile publice, activitatea lui Henrik Ottendorf şi Dimitrie Cantemir la Timişoara.
Cel de-al treilea volum, a fost lansat miercuri, in 13 decembrie 2017, la ora 13.00, in Sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara, va cuprinde isoria Timișoarei din secolul al XVIII-lea. Doritorii vor putea achiziționa toate volumele apărute.
IMG_5642 IMG_5680 IMG_5700 IMG_5769 IMG_5816